ABP Golf   |   Villa Tiendeveen   
De Omgeving
Midi Pyrénées


Wanneer u verblijft op het landgoed Château de Barbet kunt u genieten van wat de Midi Pyrénées u te bieden heeft. Het voert te ver om u op deze plek mee te nemen naar alle schatten van deze streek. Die tocht laten we graag aan u zelf over. Wel willen we u een beetje op weg helpen door het Toscane van Frankrijk.

Het landgoed ligt in het departement Le Gers. Dit departement ligt in de Gascogne, tussen de Atlantische oceaan en de Middellandse zee. Le Gers is typerend voor de franse campagne. Het platteland ten voeten uit, waar de tijd schijnt te hebben stilgestaan. Glooiende heuvels, bossen, meertjes en historische plaatsen bepalen hier de sfeer. Trotse kastelen brengen de herinnering aan een roemrijk verleden naar boven. Henri de Navarre en d'Artagnan zijn Gascogners van grote naam en faam. Het is ook de streek van de wereldberoemde 'Foie Gras' en 'Armagnac'. En als u toch de omgeving verkent, laat u dan de proeverijen van de wijnkelders van Madiran en Saint-Mont niet ontgaan.

Ongeveer zestig minuten rijden van het landgoed bevindt zich de Haute Pyrénées. Dit gebergte behoeft geen nadere toelichting en heeft alles in zich voor spannende ontdekkingstochten. In de winter bevindt zich hier een fantastisch wintersportgebied. Luchon en Saint Larry zijn favoriete wintersportplaatsen van de Fransen. Er zijn ruime mogelijkheden voor beginners, gevorderden en de echte 'cracks'. Snowboarden, skiën, langlaufen of lekker wandelen; iedereen komt hier aan zijn trekken.

De Garonne is één van de vele rivieren in de streek, die de vele plaatsen aan elkaar verbindt. Zo stroomt deze rivier ook door Toulouse en bepaalt daardoor in hoge mate het stadsbeeld. Een aftakking van de Garonne, de Save, stroomt door de plaatsen Samatan en Lombez en bevindt zich daarmee binnen loopafstand van het landgoed. De natuur rondom de rivieren is beeldschoon en op sommige plekken avontuurlijk. Deze stromingen hebben hun eigen weg gevonden tussen de hellingen met hun wijngaarden, cipressen en parasoldennen. Ze doorsnijden het veelkleurige landschap dat wordt gekenmerkt door koolzaad en zonnebloemen. Een simpele wandeling, fietstocht of autorit brengt u hierdoor al snel in vervoering. De tijd staat echt even stil in Midi Pyrénées.....

Le Gers


Departement Le Gers herbergt tal van historische plaatsen, zoals Auche, Luchon en Lourdes. Le Gers is daarbij het middelpunt van het 'Bassin d'Aquitane' en van grote geologische betekenis uit een periode die elf tot zestien miljoen jaar terug gaat. Het was toen een steppegebied met talrijke meren, omzoomd door een tropisch woud. Daar zijn nu nog sporen van terug te vinden, ook in de fauna.Lombez


Lombez is vanaf het Château de Barbet eventueel te voet te bereiken. Het ligt in de vallei van 'de Save'. De Romeinen noemden het Lumbarium. Lombez kan zich beroepen op een aantal historische wapenfeiten. In de zesde eeuw bijvoorbeeld besloot de heilige Majan hier een kapel te bouwen en in de negende eeuw bouwden Benedictijnen van Saint-Thibéry een abdij en een klooster.
In 1317 werd Lombez tot bisdom verheven door paus Johannus XXII. Omdat de italiaanse dichter Francesco Petrarca als vriend van de bisschop de zomer van 1330 in Lombez doorbracht, is in het gemeentehuis nu een permanente tentoonstelling ingericht over het leven en werk van Petrarca (Pétrarque).
Samatan


'Station verte de vacances'. Dat is wat de Fransen zelf van Samatan zeggen. Evenals Lombez ligt ook deze plaats in de directe omgeving van Château de Barbet. Hier worden vele activiteiten georganiseerd. De weekmarkt op maandag is een attractie op zich en verdient zeker een bezoek. Onderdeel van de weekmarkt is de dierenmarkt waar wekelijks een levende have wordt verhandeld;
Daarnaast ligt de Foie Gras markt, waar u voor thuis uw eigen lekkernijen kunt verkrijgen. U kunt er mooie wandelingen maken in de rustige en altijd groene omgeving. Dan komt u vanzelf een prachtig meer tegen; kindvriendelijk met glijbanen en waterfietsen.
Auch


In twintig autominuten bereikt u Auch, de hoofdstad van du Gers en de stad waar ook d'Artagnan zich thuisvoelde. Een gezellige stad van 25.000 inwoners met veel cafés, restaurants, winkels en authentieke markten. In de 13e eeuw domineerde Auch zelfs heel Frankrijk. Beroemde namen zoals d'Artagnan, de aanvoerder van de drie Musketiers speelden hierbij een voorname rol.
Maar ook in cultureel opzicht doet Auch van zich spreken. De kathedraal in het stadscentrum behoort tot de meest indrukwekkende kerkgebouwen van heel Frankrijk. Ook in bredere zin oogst de architectuur van meerdere gebouwen bijzonder veel waardering.
Toulouse


Toulouse is bij de Fransen bekend als 'Petite Paris'. Weet u dat er in Toulouse tientallen schitterende pleinen zijn. En stuk voor stuk voorzien van een schitterende fontein. Via een boottocht op de Garonne kunt u alles op u in laten werken. Om vervolgens van boord te gaan en te voet al die mooie plekjes van dichtbij te bewonderen. Opvallend zijn de gekleurde straatnaambordjes.
Volgt u de gele route dan blijft u parallel aan de Garonne lopen. Witte straten voeren u meestal naar het monumentale hart van de stad. Naar de historische basiliek Saint Sernin bijvoorbeeld, die tot de grootste Romaanse kerken in Frankrijk behoort. De kerk staat precies op de plaats van een abdijkerk van de benedictijnen (4e eeuw).

Opvallend is de roze gloed die sommige gebouwen uitstralen, in de hand gewerkt door de roodkleurige bakstenen. Toulouse wordt dan ook vaak 'La Ville Rose' genoemd. Maar ook Petite Paris. Niet in het minst vanwege de vele studenten die in Toulouse wonen. Toulouse is dan ook, na Parijs, de grootste studentenstad met ongeveer 110.000 ingeschreven studenten. Maar ook in de sfeer, de monumentale gebouwen en de gezellige terrassen is de parallel met de franse hoofdstad gemakkelijk te trekken.

Dat geldt tevens voor de vele musea, vermaakcentra en theaters die u hier aantreft. Toulouse is en stad die bruist van de culturele activiteiten. Een aanrader is het Musée des Augustins, dat is ondergebracht in een voormalig augustijnenklooster. U vindt hier een indrukwekkende collectie beeldhouwkunst en schilderijen. Of bent u liefhebber van de Egyptische kunst? Dan is een bezoekje aan het Musée Georges Labit zeker de moeite waard.

In contrast hiermee is Toulouse rijk aan groene ruimten. In het centrum zijn maar liefst 160 tuinen en parken aangelegd; meer dan duizend hectare weelderig groen. Het klinkt in dit verband niet vreemd dat in Toulouse maar liefst 150.000 bomen groeien in meer dan 500 variëteiten .

Of u nu de gezellige drukte zoekt van het uitgaansleven, of de rust en stilte van groene stadsoasen, in Toulouse komt u altijd aan uw trekken.